specialidrott!

Hej, nyss hemkommen från en mycket lyckad specialidrottslektion. Vilken känsla det är att sitta på min underbara häst och i princip leka runt på det vi ska hoppa! Åh, jag är sp glad, tror inte att jag kommer kunna sova än på ett tag, sitter o tänker igenom passet gång på gång!
bilden är tagen för ca ett år sen!
/Amanda

inget internet!

Halloj!
Anledningen till att jag inte har bloggat är att jag inte har haft något internet..
Det har väl inte hänt så mycket på hästfronten, mer än att jag har ridit lite mer på hackamoret vilket fungerar kanon.
I torsdags var det hoppning på specialen och det gick grymt bra! Cardinal letade hinder och var riktigt taggad, otroligt kul!
tror att det låg på 16,5 mellan hindren - fyra galoppsprång, alltså lite kortare än vad det ska vara på tävling.
I lördags red jag en fyraåring som står i stallet.
det gick riktigt bra och han skötte sig jätte bra. Dock så är jag inte så van vid att endast rida med vikt, säte och röst, utan vill gärna bredda handen något, ta lite ledande tygeltag och svänga för ytterhjälper, men på han fungerade det inte. Ska kanske rida han nån gång ibland och tror jag kommer lära mig riktigt mycket!
haha en söt bild på Cardinal och Dior, ibland är min häst riktigt charmig!♥
/Amanda

Filmklipp :)

Mamma filmade lite när jag hoppade på specialen igår. Stog emot lite i början men gick hyffsat bra mot slutet. Ska tävla hoppning i helgen så hoppas på samma bjudning hon hade igår :)


Ridning

Måndags: Otte gick ett kort pass på banan i alla gångarter. Hon gick super bra. Tror knappt hon har gått bättre under de åren jag haft henne :) Kul!

Goldie gick uteritt. Lite små pigg och busig :p


Tisdags
: Otte skrittade jag på morgonen nån halv mil.

Rossan gick dressyr pass på banan. Hon kändes gör fin. Jobbade lite med förvänd galopp, av och igångsättningar och sitsträning för min egen del. Så här skulle hon vart i söndags!

Goldie fick åka med till specialen igår med. Hon var busig igår med men det är väl okej om man är 3 år :)




Veckans pass

Måndags: Otte gick ett kort pass på banan i alla gångarter. Hon gick super bra. Tror knappt hon har gått bättre under de åren jag haft henne :) Kul!

Goldie gick uteritt. Lite små pigg och busig :p


Tisdags
: Otte skrittade jag på morgonen nån halv mil.

Rossan gick dressyr pass på banan. Hon kändes gör fin. Jobbade lite med förvänd galopp, av och igångsättningar och sits träning för min egen del. Så här skulle hon vart i söndag!

Goldie fick åka med till specialen igår med. Hon lite busig igår med men det är väl okej om man är 3 år :)

Hemma från tävlingen

Hemma från tävlingen i Bengtsfors. Gick inte alls bra. Hon var fin på framridningen men spänd inte och trasslig när jag kom ut och skulle tävla. Nu blåste det och regnade lite men Rossan brukar inte vara känslig mot sånt. Kanske var mina tävlings nerver som gjorde att det blev som det blev :( Trots det fick jag 60.0%
Lägger in en bild från en klubbtävling för några år sedan. Frågan är om det inte var min första?


Provridning

Igår var jag och provred en häst. Olle var 11 år och imp. tyskland. Gått MSV dressyr och 4-spann. Jag hoppade lite och så. Svårt att avgöra om det var min typ av häst. Sen sa ägaren att jag skulle testa hennes häst Hasse. Som tävlas av John Hickey upp till 140. Det var skillnad på häst helt klart. Hasse var lat men det var bara och styra på och driva så skötte han resten i hoppningen. Hoppade runt 130 och det kändes ganska lätt. :)

Nu ska jag äta frukost sen åka iväg och debutera LA. Är redan nervös, haha 

På bilden: Dagen då Ailito föddes :)


:)

Igår slutade ja tidigt så hann med alla 3 hästarna. Kändes bra! På Goldie blev det en uteritt och som vanligt gick hon bra. :)

Otte red jag ett jätte kort pass på banan. Det känns att hon har stått kan ja säga :( Men det var inte gör illa. Snart är hon nog igång som vanligt.

På specialidrotten hade jag med Rossan. Det var hoppning som det alltid är på torsdagar. Hon känndes ganska fin, stod i mot på nått hinder här och där men på det stora hela var hon fin :) Först började vi med att hoppa fram på långsidan med sockerbitar 5 galoppsprång mellan varje. Sen travhoppade vi andra långsidan med 7 språng till en bom som vi sedan la upp. Efter vi gjort det några gånger ändrade vi krysset till en oxer och la in 6 språng och la med ett till hinder efter det sista så det blev en kombination. Efter det hoppade vi hindrena som står snett igenom. I slutet la vi ihop allt. Kändes lite rörigt i min beskrivning men men.. Amanda gjorde samma grej.
Gjorde en bild men gick inte och lägga upp den...

Paket :)

Jag fick hem mitt paket här om dagen. Hade beställt en del hästsaker. Jag bara äääääääälskar paket. För det första är det kul när man klickar hem det. Sen blir man gör glad när man får hem det :D Det blev 2 schabrak, stövelväskan och mina hela galna benskydd som ni ser på bilden :D Haha, dom var billiga!



 


Specialidrott

Hellu, var på specialidrott igår - markarbete.
Vi rider för Jeanette Ridderbjälke. Vi hade lite bommar som vi travade över på diagonalen och på kortsidorna, så vi red ungefär som ett Z. Cardinal var riktigt fin och slappnade av jätte bra! Så jag var nöjd med honom.
Idag ska han få vila, imorgon är det special igen, fast då hoppning. Vilket vi rider för Sten Lindgren. Sen på fredag ska jag träna för Matilda. När jag rider för henne klaffar nästan allt, så det längtar jag efter rätt mycket! ;D Dessutom så får jag nog mitt schabrak som jag vann.

Får bli ett tråkigt inlägg utan bild efter som det inte fungerar att ladda upp någon just nu.

/Amanda


nya grejor & ridpass

Var iväg och köpte lite grejor till Cardinal igår. Två dressyr schabrak, 2par lindor som matchar det ena shabraket och ett hackamore.
Provade självklart att rida på 'hacket' när jag kom till stallet. Tyckte faktiskt att han funderade riktigt bra på det. Gick lågt i form, vilket han brukar ha svårt för och trampade under sig jätte fint! Gick in och bytte till mitt vanliga raka bett med fasta ringar och gav mig ut i skogen med två tjejer som står i stallet, mycket trevligt! Även om min häst är en mes och är livrädd för kossor som rör på sig. Kan ju bara säga att det är tur att jag har fått såpass bra balans under de åren jag har haft Cardinal, för 2½år sen hade jag nog legat på backen och tuggat grus minst en gång. ;)
slänger upp en bild på Cardinal som är tagen för ca 1 år sen, hoppningen är det ju inget fel på i alla fall! Ligger nog på 130-140, det högsta språnget den dagen låg i alla fall på 145.
Han som hjälpte oss hitta Cardinal har tydligen löshoppat han 155-160 en gång när han var fyra, så kapacitet finns det ju där. bara att ryttaren ska våga också, hah :)
/Amanda

Kanon helg

Helgen har vart bra=Mina hästar har gått bra.  :)
Rossans svullnad har gått ner,  så jag red lite kort i alla gångarter i lördags. Min lilla pärla kändes precis som vanligt. Gud vad ja tycker om henne. Hur ska ja någonsin kunna sälja henne? :(

Söndags: Först ut var Rossis. Jesper kom runt 10 och vi tränade lite inför min LA debut till helgen. Skänkelvikningar, övergångar och rygging var det vi tränade mest på. Jag är gör taggad till helgen :)

Sen tänkte jag att jag skulle rida igenom LA programet och då tog Goldie. Hon är ju igentligen inte riktigt mogen för LA med tanke på att hon bara är 3 år men jag ställde inga högre krav. Volterna/svängarna blev lite större än dom skulle och jag red lätt/stod upp. Men den ena skänkelvikngen satte hon med glans! Jävlar vad fin den var!! Sikken lite ponny säger jag bara. Så tråkigt att jag är för stor. Hade vart kul och tävla henne lite nästa år.

Otilia tog jag en liten skritt tur på, det är ju bara bra att hon rör på sig så att svullnaden gå ner. Snart kan jag nog rida henne som vanligt igen. Men än så länge får jag nöja mig med skritt :)



Hovar

Tänkte berätta lite hur jag gör med Cardinals hovar. Han har extremt dålig kvalité och de finns inte mycket att fästa skorna i för hovslagaren. Men vi har valt att "plasta" hans fötter. Vilket fungerar riktigt bra. Jag har använt två olika sorters plast, en som var vit/genomskinlig och nu en som är svart. Den genomskinliga fick jag lägga på nytt var fjärde jag eller något liknande = väldigt dyrt! Nu när jag använder det svarta räcker det med 1-2 ggr / skoning = mycket billigare! Haha, ganska logiskt kanske ;)
- före
- Det mattas av efter någon dag, så då syns det inte lika tydligt.
- Detta är vad jag använder.
/Amanda

Skritttur

Skritttur med Goldie och Rossan :)
Lånade ut Goldie till Julle i stallet och jag red Rossan. Gick fint men jag hade hoppats på att Rossans svullnad skulle gå ner. Men det positiva var att hon kändes som vanligt.

gårdagens ridpass och shopping

Halloj! idag slutade jag skolan halv tolv. Åkte då med mamma bort till Skara Hästsport. kollade på lite allt möjligt. Fick i alla fall med mig ett regntäcke hem som var på REA - ca 350:- och tre par Kingslandsockar. Sen gick jag in på affären bredvid och köpte ett pannband (till mig dock) som jag tänkte ha i stallet.
Halloj!
Idag slutade jag skolan halv tolv. Åkte då med mamma bort till Skara Hästsport och kollade på lite allt möjligt. Fick i alla fall med mig ett brunt regntäcke hem som var på REA - ca 350:- och tre par Kingslandsockar. Sen gick jag in på affären bredvid och köpte ett pannband (till mig) som jag tänkte ha i stallet.
Han har ett fleecetäcke under för att det inte skulle bli smutsigt om jag behövde byta det.
Jag är ganska nöjd med täcket, tyvärr hade det lite konstig passform. Lite trångt över bogarna och stort i halsen. lagom vid rygg och mage. Men stort över rumpan och jätte korta bensnören. Det kanske ligger till sig?
Jag red på ridbanan idag och hoppade lite med hjälp av mamma. Han kändes jätte fin och jag tyckte att jag kände avstånden nästan varje gång. Det är så skönt att allt har släppt nu!
På lördag är det Km för min och Cardinals del, får hoppas att det går bättre än bäst! Jag vann hopp-Km:et för två år sen. Förra året blev vi tvåa. Detta året vann jag dressyr-Km:et, så det är ju inte mer än rättvist att jag ska vinna hoppningen också? ;)
- Dagen innan förrförra Km:et. snyggaste outfiten ever! ;)
/Amanda

Goldies första träning

Träningen igår gick super. Med andra ord Goldie skötte sig super. Det hon var mest intresserad av var inte alla andra hästar utan det var spegeln längst ner i ridhuset. :) haha, hon är för söt. Goaste 3-åringen jag träffat, helt klart!


hoppas på lika mycket tur denna gången!

Eftersom jag vann den förra tävlingen som Matilda hade, så måste jag bara vara med igen, haha :D
länk till tävlingen HÄR
nu ska jag byta om, äta och sen åka upp till Cardinal. idag är det specialidrott på skolan som gäller - dressyr.
/Amanda

Träning

Sitter i skolan och väntar på att klockan ska bli 3, då dagen är slut. Ikväll är det specialidrott och det blir verkligen lite specielt. Ska ha med Goldie som jag faktiskt aldrig ridit i ridhus eller ridit i grupp. Hon har ju vart på löshoppning och det har inte vart några problem alls. Anledningen till att ja tar med henne är att Otte har lymfangit och Rossan hade en liten "böld"( typ ett bett) på höger fram när jag skulle rida i söndags. Så hon fick alltså en promenad då. Igår när ja kom hem hade den växt en aning. Därför avvaktar ja några dagar med vila ev. skritt idag. Hon är alltså inte halt eller har inte ont av den men blir det inte bättre ringer ja vetrinären.
 


Bild på min lilla guldig

Emma

Cardinal och Amanda

kommer det en liten text om hur vi fick tag i Cardinal.

Jag började känna redan i slutet av 2007 att Silver inte ’räckte till’ det låter jätte taskigt, men så var det. Jag ville komma framåt i min utveckling, eftersom Silver ”bara” kunde gå upp till LB (90) och jag ville vidare, satsa på högre mål, jag inte kunde nå med honom.

Vi började diskutera vad jag skulle leta för häst och det var både d-ponny och häst som diskuterades. Pappa tyckte d-ponny för att jag inte skulle ”hoppa över” massa år på ponny. Och mamma och Anders (tränare) tyckte att jag skulle satsa på stor häst, jag själv visste inte riktigt vad jag ville men kom senare på att med ponny kommer man ingenstans. Så vi bestämde oss för att börja leta efter stor häst. En häst som var utbildad kanske hade gått 120 hoppning och kunde lära mig och inte tvärt om!

Men sen rann de hela lite ut i sanden och det blev inget av det jag fortsatte med Silver och var ganska nöjd med det så, ja, det hände inget helt enkelt. Sen fick Anders reda på att det fanns en häst efter Cardento nere i Skåne hos en han kände där. Det enda vi fick veta om hästen var att det var en valack och att den var ca 155-7cm.

Det blev en liten ”impulsresa” ner till Skåne. Vi kom ner och åkte ut till stallet efter lite guidning från Anders som redan var där nere så hittade vi till dit. Jag fick då hjälpa till att ta in hästarna, då fick jag även veta vad hästen hette – Cardinal. Fick leda in han från en jätte lerig hage och han kunde verkligen inte gå i min takt utan skulle helst dra och jag kommer ihåg att jag kände mig jätte osäker och att det kändes som att han skulle dra omkull mig på vägen in, men jag överlevde! ;) väl inne i stallet tog vi av täcket och den hästen man såg där är inte samma häst man ser nu! Inga ryggmuskler och alldeles för smal – så att man såg revbenen lite. Vi borstade han lite och sen sprang dom iväg på jakt efter en sadel som skulle passa – väl planerat… dom hittade en i alla fall och vi tog in han i ridhuset där ägaren skulle rida han först. Hon hade då både spö och sporrar. Hon red en liten stund och varje gång han gick förbi dörren stack han för att det skvätte på plåten och hon gjorde inget för att förhindra det! vad jag tyckte så gick han i övertempo hela tiden, något han har ganska lätt för, men det är bara att göra halvhalter så går det super! Hon hoppade även lite, jag kommer inte ihåg så mycket mer än att han sprang mot hindren och hoppade lite eftersom det inte var så högt och sen drog rätt mycket efter hindret och sen kom han ju till dörren och där stack han och var jätte rädd

Sen blev det ju min tur att rida, jag var verkligen jätte nervös för jag hade ju knappt ridit storhäst och absolut inte en 5åring och sprang som bara den. När jag skulle hoppa upp frågade ägaren om jag ville ha spö och sporrar ”eftersom han kunde bli lite busig” jag tackade nej eftersom jag hade sett hur han var och jag tyckte inte att jag behövde ha något mer som drev på honom än mina skänklar. Dom sa även till mig att jag inte skulle rida för nära dörren som gruset skvätte upp på så ridhuset, som redan var jätte litet blev ännu mindre och på en häst man inte har suttit på innan så var det inte så lätt att snurra runt… Från själva ridningen i ridhuset kommer jag inte ihåg så mycket mer än vilken känsla det var när jag gick på en liten volt i ett hörn och han började jobba under sig och fick fram liite av det steget han har idag och när jag gick över några upphöjda bommar – som i mina ponnyögon såg gigantiska ut ;) – Sen gick vi ut och jag skulle rida lite på ridbanan travade runt några varv och det gick helt okej, sen när vi skulle tillbaka upp till stallet var det en backe upp och halvvägs upp så får hästen något knäpp och börjar bocka/sparka bakut/galoppera upp för backen, runt ridhuset och fram till stallet. (Nu efter lite mer än tre år har jag lärt mig i vilka situationer han gör så och hur man ska göra för att stoppa ”utbrotten”.)

Vi sov över hos Anders den natten och dagen efter åkte jag och red igen. Vilket gick lite bättre. Kommer inte ihåg vad jag gjorde eller något..  några veckor senare åkte vi tillbaka ner till Skåne och hämtade hem honom.

Nu, 3,5 år senare har jag ångrat mig tusen och åter tusen gånger. Men lika många gånger har jag varit så otroligt glad över att jag har honom.  Jag älskar den här hästen över allt annat, och det är så otroligt kul att veta att det mesta han kan har jag lärt honom och vi har lärt oss tillsammans. Vi är så sammansvetsade att jag vet precis vad han ska göra flera sekunder innan han gör det.

- när jag hade haft han i 6mån.

- ett år
- 1,5år
- 2år

den här dagen gjömmer jag inte i första taget, hade en så otrolig häst så, ställde upp och ville ALLT!


upplåst!

Hej!N har jag (utan Emmas godkännande) låst upp bloggen för alla. Vi håller på att fixa design osv. Men varken jag eller Emma är speciellt bra på det, så tar nog ett tag, haha.
Idag har vi haft stalldag i skolan vilket innebär att vi är i stallet hela dagen. Vi rider en lektion på skolhästarna på förmiddagen och på eftermiddagen har vi antingen körning med Yngve, eller teori/stallskötsel med Sten.
Idag hade 'min' grupp teori med Sten. Eftersom det var några hästar som behövde ridas så fick jag och en tjej till i klassen göra det. Medans de andra i gruppen fick fixa i stallet, helt okej uppdelning enligt mig. ;)
På lektionen red jag ett sto Som heter Cortina f-02 (tror jag att det är?) det var första eller andra gången jag red henne och jag trivdes riktigt bra!
Efter det red jag alltså en till som heter Dianthus (som är Cortinas son, haha), han är nog född 05 om jag inte minns helt fel, och håller på och sättas igång efter en skada. Även det gick bra. Jag är inte så van vid att rida lite slöare hästar, men efter ett tag fick jag igång han lite och han gick riktigt fint! :) När vi var klara med ridningen hade vi hopplära med Sten.
När jag kom hem gick jag upp till Cardinal och satte mig för tredje gången idag i en dressyrsadel, vilket inte händer så ofta. Han gick iallafall riktigt bra och jag är taggad inför specialidrotten imorgon som är dressyr.
Slänger in en bild på mig och min otroligt saknade c-ponny! Tänkte Lägga upp ett inlägg om våran tid tillsammans någon dag när jag har tid! jag kan inte annat än att le när jag ser bilder på oss tillsammans, och absolut inte denna bilden. tror det är våran näst sista ridtur innan han åkte iväg till sin nya ägare. bilden är tagen hösten-09
Nu ska jag försöka sätta mig och plugga lite matte efter det duscha och sen gå och lägga mig.
/Amanda

Lite kort om mig :)

Tänkte skriva lite om mig själv. Jag är som Amanda redan sagt 17 år och har ridit sedan jag var 6 år. Haft egen häst sedan jag var 11, tror jag. Jag har 6 hästar i olika åldrar. Tar en kort presentation om varje häst.
Yngsta hästen vi har är vårat stoföl, aisling. Sen har vi hennes mamma som är 14 år och heter Irona Garbo.
Ailito våran 1 åring som fortfarnade är hingst men blir troligtvis vallack till hösten. Vi har även hans mamma, Otilia.
Otilia har blivit min övergångs häst mer eller mindre. Hon är 13 år och har gått upp till LA i både hoppning. Sen har vi mina 2 ponnyer, Goldie charm och Rosette. Goldie är 3 år och henne har jag ridit in nu under våren och Rosette är 10 år. Henne köpte jag oinriden för 6 år sedan men henne har jag alltså inte ridit in själv. 

Emma


RSS 2.0